Vector si Raster, tipurile de imagini grafice explicate

Vector si Raster, tipurile de imagini grafice explicate

Un logo trebuie să fie vectorial

Cu siguranță știm cu toții ce este un logo. Acest ansamblu de elemente grafice ce exprimă vizual marca unui produs sau companie este destinat pentru a inspira încredere și fidelizare în rândul consumatorilor.

Dacă dețineți deja un logo, cel mai probabil v-ați întâlnit cu termenul de “Vector”. Dacă nu ați făcut-o încă… cu siguranță atunci când veți intenționa să printați un banner, mesh, sau un panou de mari dimensiuni, băiatul de la firma de publicitate o să va facă cunoștință cu el (Vector) zicandu-vă “Îmi trebuie logo-ul Vectorial”.

Mulți dintre clienții noștri au logo-uri făcute de “un prieten care știe Photoshop”, sau de firme de grafică care uită sau nu binevoiesc să furnizeze și în format vectorial elementul grafic, astfel având “la mână” ulterior beneficiarii și pentru alte materiale publicitare, o carte de vizită, un flyer, banner, etc. Pentru cei aflați în situația anterior menționată noi furnizăm servicii de vectorizare sau creație logo-uri și alte elemente de design grafic.

Ce este un vector grafic?

Pentru că ne place să împărtășim din cunoștințele noastre și pentru că simțim nevoia de a limpezi un pic lucrurile în privința lui “Vector” vă mai complicăm puțin și mai introducem un termen nou în ecuație. Faceți cunoștință cu “Raster”.

Raster împreună cu Vector sunt de fapt genuri feminine… știm, am zis că limpezim lucrurile dar nu pare... sunt genuri feminine pentru că ele (Raster și Vector) sunt cele 2 tipuri principale de imagini. Imagini Rasterizate și imagini Vectoriale.

Vector și Raster, Ei sau Ele?

Pentru o explicație mai concretă haideți să personificăm cele 2 tipuri de imagini în două prietene care se pun la o masă și încep să deseneze câte un curcubeu, fiecare cu unelte diferite.

Doamna Raster are la dispoziție o coală A3 și un set de acuarele cu diverse culori. Această poate picta liber pe foaia de lucru asftel încât să obțină imaginea propusă.

Doamna Vector are la dispoziție tot o coală A3 și o stivă de foi divers colorate, un lipici, și o forfecuță cu care poate decupa diverse forme pe care să le așeze pe foaia de lucru în tentativa de a monta imaginea propusă.

Diferente intre vector si raster

Avantajele oferite de imaginea Vector

Sigur, după cum se vede micile detalii sunt clar în favoarea doamnei Raster. Atunci ne întrebăm, care sunt avantajele doamnei Vector? Ei bine, în format digital lucrurile stau un pic diferit.

Imaginile Raster

Imaginile Raster sunt imagini formate din pixeli. Un pixel este un punct, de cele mai multe ori pătrat, sau cel mai mic element dintr-un ecran iar el poate avea o singură culoare. Împreună, o mulțime de pixeli de diverse culori formează o imagine rasterizată. Această imagine are un număr finit de pixeli (rezoluție) și prin urmare dacă o măriți (zoom) veți începe să observați o mulțime de pătrățele de diverse culori. Aceste pătrățele (pixeli noi) sunt adăugate aleatoriu de către programul cu care vizionați imaginea în încercarea de a păstra culoarea pixelilor învecinați iar imaginea va începe să pară degradată (pixelata).

Imaginile Vector

Avantajul imaginilor Vector este faptul că acestea nu sunt compuse din pixeli, așadar sunt independente de rezoluție. De fapt imaginile de tip Vectorial sunt compuse din formule matematice iar atunci când se încearcă mărirea lor (zoom) formula se adaptează și calitatea rămâne neschimbată. Ca și când foile divers colorate din care decupa doamna Vector ar fi dintr-un material plastic ce poate fi întins la nesfârșit… și în această situație doamna Vector poate obține un curcubeu infinit ca mărime spre deosebire de doamna Raster care ar fi nevoită să picteze manual o suprafață infinită.

Se poate vectoriza o poză făcută cu telefonul/aparatul foto? Sigur, doar că durează extrem de mult și prin urmare poate fi extrem de costisitor. Într-o imagine full-hd sunt 1920x1080 pixeli, adică 2073600 de puncte divers colorate. Dacă cineva are răbdare și timp să coloreze diferit atâtea pătrățele într-un program care lucrează vectorial, da... atunci este posibil. Cele mai des întâlnite vectorizari sunt executate pe imagini cu suprafețe întinse, colorate brut, definite prin contur și învecinate între ele, acestea fiind realizabile într-un termen decent și la un preț accesibil.

Cele mai comune utilizări ale imaginilor de tip Vector sunt pentru tipărituri de mari dimensiuni, datorită lipsei limitei de rezoluție, plotuiri (decupaje) pe diverse materiale, de exemplu autocolante pentru mașini, etc. Imaginile de tip Vector sunt comune și în proiectare CAD (ghidaje de execuție pentru piese 2D/3D, releveuri, etc.)

Suntem încrezători că v-am mai împrietenit cu cele 2 tipuri de imagini și data viitoare când veți auzi acești termeni îi veți aborda cu mai multă încredere. Succes!

Bogdan Irofte
Graphic Artist

Timpul este cel mai prețios

O afacere de succes înțelege că trebuie să se concentreze pe ceea ce face cel mai bine!
Noi facem web design.