Folosește unde poți autentificarea cu doi factori
Băncile, instituțiile ce stochează date cu grad mare de risc, și principalele aplicații precum Facebook, pun la dispoziția utilizatorilor autentificarea cu doi factori.
Ce înseamnă autentificarea cu doi factori (2 factor authentication)?
Autentificarea cu doi factori presupune să introduci userul și parola în prima faza, după care primești un sms cu un cod pentru pasul doi de autentificare. Deși pare o metodă incomodă, are marele avantaj de a fi momentan cea mai sigură modalitate de login. Singurul mod prin care un hacker îți poate accesa contul este să aibă acces la telefonul mobil.
Cum activez autentificarea cu doi factori pe Facebook?
După ce te loghezi pe Facebook, click pe săgeata din colțul din dreapta sus și mergi la Setări. În bară laterală din stânga, click pe a două opțiune: Securitate și conectare.
În această pagină, undeva la 700 de pixeli mai jos, în coloana centrală, găsești Autentificare cu doi factori, iar la prima opțiune Foloseşte autentificarea cu doi factori, dai click pe Editeza. Apoi dai click pe Începe, primești un cod prin sms, și autentificarea cu doi factori este activată.
Nu folosi o aceiași parolă pe toate conturile
Deși este o greșeală pe care o fac și eu frecvent, o să te sfătuiesc să nu folosești aceiași parolă pe toate conturile. Dacă folosești Google Chrome sau Firefox, poți salva parolele în contul tău și nu vei fi nevoit să le memorezi. În cazul în care uiți o parolă, și mie mi s-a întâmplat destul de des, o poți reseta ușor folosind funcția Resetează Parola. Atenție însă, parola contului de email trebuie neapărat să o ții minte. Dacă ai pierdut accesul la email, ai pierdut accesul la cont.
Alege întotdeauna o parolă puternică și greu de spart. Îți recomand să îți testezi parolele pe PasswordMeter.com și să alegi o parolă cu scor 100%.
Nu dezactiva update-urile și încearcă să nu le amâni
Știu că Microsoft te-a disperat cu update-urile ce durează câte o ora, dar de cele mai multe ori sunt necesare. Rolul update-urilor este în primul rând de a asigura securitatea și de a repara vulnerabilități ale sistemului de operare. Va întrebați oare, de ce își face update într-una Adobe Reader? După ce se instalează ultima versiune îl deschideți și vedeți că arată identic. Însă update-ul a fost strict pentru securizarea programului împotriva virușilor și a malware-ului.
Calculatorul meu e fabricat de Apple, așa că nu se viruseaza!
Foarte greșit! Există viruși și pentru macOS, și sistemul de operare are mereu vulnerabilități descoperite. În plus, cei de la Apple nu par să se grăbească cu update-uri care să repare cât mai repede gaură din gard. Chiar și Ubuntu, un linux open-source, primește update-uri mai des de multe ori.
Încearcă nu îți postezi pe Facebook toată viață
Datele personale trebuie păstrate întotdeauna secrete, la fel și viată personală. Postând des activități, locații, persoane apropiate, un hacker poate adună toate aceste date (la ce ore eșți acasă, când eșți la muncă, unde lucrezi, membrii familiei, cercul de prieteni) și poate concepe un scenariu complex în care să fi victima sigură. Și tot ce am enumerat până acum sunt date publice pe care le-ai postat singur pe Facebook, sau au fost extrase din postările apropiaților tăi.
Nu furniza date personale telefonic
Dacă ai fost sunat cândva de persoană reprezentând o companie ce ți-a oferit un premiu pentru că ai participat cândva la o anumită promoție (informație culeasă tot din profilul tău probabil), foarte bine, eșți norocosul câștigător! Dar apoi, pentru revendicarea premiului au nevoie de multe multe date personale (Adresă, CNP, serie buletin, numărul la pantofi, numele mamei înainte de divorț, numele străzii pe care ai copilărit într-o viață anterioară), atunci cel mai probabil mai au nevoie de câteva informații pentru a crea scenariul perfect prin care să te atace.
În acest caz îți recomand să nu le furnizezi datele, dar să ceri câteva informațîi despre compania ce te-a contactat. Apoi să îi rogi să te aștepte 10 minute promițândule o să îi suni înapoi. Verifici apoi pe Google dacă găseșți date despre acea companie, dacă au legătură cu promoția, cauți numărul lor de contact pe website, și le dai un telefon. Dacă totul este ok și toate informațiile sunt confirmate, atunci felicitări! Dacă nu, îți recomand să suni la 112 și să le furnizezi numărul de telefon de pe care ai fost apelat.