Cât costă crearea unui site web în 2019

Cât costă crearea unui site web în 2019

Să zicem că te costă 1000 de euro, sau 4770 de lei

Asta înseamnă într-un an aproximativ 400 RON pe luna, sau 13 lei pe zi. Întrebarea este.. Ești dispus să plătești 13 lei pe zi pentru un agent de marketing care lucrează non stop, zi și noapte, pentru a îți aduce clienți?

Partea bună este că uneori nu te costă 1000 de euro, te costă 500 de euro, sau poate chiar 250 de euro! Acum ești dispus să faci această investiție?

Un site web costă cât ești dispus să plătești

Chiar dacă sună aberant, prețul unui site web poate varia de la zero lei până la cât ești dispus să plătești. Bineînțeles este valabilă zicala: "primești cât plătești", dar asta nu înseamnă că trebuie să investești tot bugetul într-un site. Uneori, o solitie universală la un preț decent este la fel de eficientă și are același impact ca o soluție personalizată costisitoare.

Prima varianta a unui site web de succes nu este atât de importantă

Cu toate că ți-ai dori site-ul tău să fie perfect din prima, aproape sigur nu va fi. Așa că nu are sens să te stresezi atât de mult în prima faza cu aspectul lui, nici cu elemente complexe de funcționalitate. Din experiență pot spune că 80% din componentele implementate în prima varianta a site-ului (considerând că acesta se dovedește a fi un succes) sunt modificate pe parcurs în funcție de cerințele utilizatorilor.

Asta nu înseamnă că trebuie să publici un site web inestetic și dezordonat. Vaianta 2.0 va fi întotdeauna mult mai reușită, așa că nu ar strică că prima varianta să fie cât se poate de bună.

Poți avea un site web gratuit folosind Wordpress.com

Dacă nu vrei să plătești nimic, și doar îți dorești un mic website sau un blog, îți recomand Wordpress.com. Este relativ ușor de folosit, deși nu este în totalitate tradus în română, iar opțiunile de customizare sunt foarte limitate. Poți avea gratuit un subdomeniu (ex: numesite.wordpress.com) și o multitudine de teme gratuie din care poți alege. Problema este că în mare parte nu pot fi customizate.

Dar eu nu vreau un subdomeniu! De unde pot cumpăra un domeniu?

În zona domeniilor .RO domeniile pot fi cumpărate prin companiile de hosting cu rol de registrari sau direct de la sursă: ROTLD.ro. Pentru domeniile .RO există o taxă anuală de 12 EUR + TVA (19%) în valoare totală de 14,28 EUR.

Pentru zona .COM, .NET, .ORG și multe alte variante de domenii recomand Namecheap.com. Poți cumpăra prin Namecheap domenii .COM chiar și cu $0.88 în primul an.

De ce nu recomand să folosiți o găzduire gratuită

Am listat mai jos 7 motive pentru care să nu folosești un hosting gratuit:

  1. Viteza de încărcare a site-ului este redusă
  2. Găzduirea gratuită uneori încarcă scripturi cu reclame peste site
  3. Lipsa de suport tehnic rapid în cazul problemelor
  4. Serviciul se poate închide în orice moment
  5. Lipsa facilităților de backup recursiv
  6. Lipsa accesului la baze de date în unele cazuri
  7. Prețul redus al soluțiilor de găzduire site plătite
Companie Pret minim Spatiu
Romarg.ro 1.95 euro 3 GB
Hostinger.ro 1.05 euro Nespecificat
Gazduire.ro 0.99 euro 10 GB
MxHost.ro 3.49 euro 10 GB
TLH.ro 0.99 euro 2 GB
Hosterion.ro 3 euro 10 GB
ClausWeb.ro 1.25 euro 2 GB
Hostx.ro 1.75 euro 5 GB
Megahost.ro 0.99  euro 1 GB
Hostico.ro 0.99 euro 2.5 GB

Trebuie ținut cont că nu toate hostingurile sunt egale ca viteză, timp de răspuns, uptime și suport. În general prețul reflectă calitatea tipului de găzduire, așadar va recomand să începeți cu un pachet minimal la un provider de hosting recunoscut, iar apoi în funcție de necesități să măriți abonamentul și viteza.

Dacă aveți nevoie de consultanță în alegerea unui hosting, sau o evaluare a costurilor construcției unui site, ne puteți contacta oricând.

Dan Stoian
Web Developer

Timpul este cel mai pretios

O afacere de succes intelege ca trebuie sa se concentreze pe ceea ce face cel mai bine!
Noi facem web design.