5 sfaturi utile pentru pregătirea unei videoconferințe

5 sfaturi utile pentru pregătirea unei videoconferințe

Fie că folosești Skype, Zoom, Google Hangouts, Viber sau Discord, pregătirea tehnică a unei videoconferințe este necesară, și devine esențială în cazul unei întâlniri virtuale de afaceri. Cum lucrul de acasă a devenit brusc o necesitate, este important să te pregătești corespunzător înainte de o videoconferință cu seful, colegii de muncă sau partenerii de afaceri. În cele ce urmează, îți prezint 5 sfaturi utile pentru pregătirea corespunzătoare a unei videoconferințe.

1. Lumina contează cel mai mult

Probabil te așteptai să îți spun că o cameră web de calitate (Logitech HD Pro C920s) face toți banii. Deși nu e o afirmație neapărat falsă, aș argumenta că lumina ambientală contează și mai mult, calitatea video fiind oricum comprimată în funcție de calitatea conexiunii la internet. O iluminare corectă crește mult calitatea percepută și poate fi folosită chiar și la crearea efectului emoțional potrivit situației. Nivelul de iluminare reduce semnificativ zgomotul din imagine (puricii) și ajută camera să perceapă cât mai corect contrastul feței. O cameră decentă (Tanat PRO SCHOOL) face față cu succes tuturor necesitaților majorității utilizatorilor.

Cum nu toți avem softboxuri prin casă pentru a avea o lumină difuză curată, putem folosi o lumină clasică albă reflectată de un perete sau o suprafață albă. Pentru un efect profesional putem folosi tehnici de iluminare clasice folosite cu succes de fotografii profesioniști. Mai jos găsiți o schemă de iluminare profesională a unui subiect în cadru.

iluminare subiect fotografie

2. Privește direct în cameră, nu la ecran

Majoritatea laptop-urilor au camera web poziționată centrat în partea de sus a ecranului, însă noi avem tendința naturală să privim în ochii persoana cu care vorbim. Subtila poziție aplecată a ochilor creează o senzație de dezinteres, desi ochii tăi sunt țintiți în ochii interlocutorului. Până vor apărea laptop-uri cu webcam poziționat sub ecran, sau softuri ce pot face o corectare corespunzătoare a poziției ochilor, va trebui să te uiți măcar din când în când direct în cameră (mai altes în timpul unui interviu).

pozitia corecta a ochilor in camera web

3. Poziționează-te corect în cadru

Dacă ai urmărit știrile, sau orice show de televiziune, vei observa că există un standard pentru încadrarea subiectului în scenă. Nu trebuie să te așezi prea aproape de cameră ocupând întreg cadrul, dar nici la o distantă prea mare. În general o poziție centrală, lăsând 5 - 10 cm de spatiu deasupra capului este o alegere sigură.

asezarea in cadru subiect

4. Sunetul - calitate și claritate

Cred că nu mai trebuie să îți spun că microfonul de laptop este cea mai slabă alternativă. În primul rând poziția nu îl avantajează în captarea sunetului la o calitate acceptabilă. În al doilea rând majoritatea producătorilor de hardware folosesc microfoane de slabă calitate când asamblează un laptop. Pentru un sunet de calitate îți recomand un microfon usb (AT2020USB+) sau un microfon clip on (lavaliera), ce îl poți atașa de cămașă sau de gulerul tricoului. Distanta dintre tine și microfon face iarăși diferența între un sunet clar și un sunet înfundat, acoperit de zgomotul de fundal.

Audio Tehnica 2020

O pereche de căști cu microfon (Sennheiser PC 373D) poate îmbunătății mult calitatea sunetului și te poate ajuta să auzi mai bine interlocutorul, însă trebuie să te gândești dacă este adecvat să porți o pereche de caști în videoconferință. Căștile de telefon ce au microfon pe fir sunt o alternativă, doar trebuie să ai grijă să fixezi cumva firul, altfel va produce un fâșâit puternic de câte ori te vei mișcă, microfonul intrând în contact cu hainele.

Ecoul este un alt factor ce poate influenta calitatea sunetului. Dacă ești într-o camera mică, sau aproape de pereți sau suprafețe solide, poate fi necesar să schimbi puțin poziția sau să folosești în jurul tău materiale ce pot absorbi sunetul. Vei observa că materialele moi din burete sau textilele cu o geometrie adecvată absorb excelent sunetul.

5. Pregătește-ți fundalul

Atenție la ce este în spatele tău! Fundalul nu trebuie să fie neapărat interesant, dar nici strident, deranjant sau dezordonat. Este ideal dacă te poți alege un fundal potrivit, dacă nu, orice fundal simplu este potrivit. Este indicat să păstrezi o distantă de măcar 1 metru de fundal pentru a ajuta camera să te focalizeze mai bine. Dacă fundalul nu te ajută deloc, majoritatea softurilor de videoconferințe îți dau posibilitatea să adaugi un blur de background, care nu arată chiar natural dar e util în anumite situații.

Background conferinta video

Dacă te-ai gândit să te așezi lângă o fereastră pentru a absorbi ecoul folosind draperia, nu este o alegere potrivită pentru un fundal. Lumina din spatele tău vă face camera să compenseze luminozitatea întunecând restul cadrului. Astfel, vei pierde calitatea imaginii ajustatata la iluminarea din interior.

asezat langa fereastra

Acestea sunt sfaturile mele pentru pregătirea unei conferințe video de calitate. Fie că ai programat un interviu, o discuție cu seful sau o conferință în familie, orice îmbunatățire a calității unui apel video te poate aduce mai aproape de naturalețea unei discuții față în față.

Dan Stoian
Web Developer

Timpul este cel mai prețios

O afacere de succes înțelege că trebuie să se concentreze pe ceea ce face cel mai bine!
Noi facem web design.